Selecteer een pagina

We kunnen er echt niet naast kijken. Wanneer we de deur van het duivenhok opentrekken komen de pluimen ons al tegemoet. Bovendien zitten veel van onze duiven er verre van glad en strak bij. Er zijn inderdaad aangenamere perioden om op het hok te komen. En zeggen dat bij onze zuiderburen de laatste vlucht nog maar pas vervlogen is!

Veel liefhebbers beperken de verzorging tijdens de rui dan ook tot een strikt minimum ! Er wordt op het hok gegaan uit noodzaak.

De pienteren onder ons zien het echter heel anders. Het zijn liefhebbers die beseffen hoe belangrijk de rui periode voor onze duiven wel is. Door juist nu de duiven een optimale verzorging te geven verdienen ze al voor een deel de prijzen die we volgend seizoen allemaal zo gretig willen winnen !

Nu worden de pluimen aangemaakt waarmee onze duiven volgend seizoen gaan vliegen.

Een duif met veel zachte pluimen blijft nu eenmaal makkelijker in de lucht dan een kale kip! Het verenkleed is de beste bescherming tegen de extreemste weersinvloeden. Het lijkt op het eerste gezicht misschien onlogisch, maar een duif met veel pluimen is na een regenbui sneller droog dan eentje die reeds kaler zit. De dek veren zorgen dat het water af de duif stroomt, en de ondervacht (donsveren) houdt rond de duif een luchtlaagje vast, dat de duif minder snel door het water doet afkoelen. Door deze warmte voelt de duif zich behaaglijk en zal ze ook sneller opdrogen.

Goede pluimen zijn ook slijtvaster. De duiven moeten er tenslotte een heel jaar mee vliegen.

Persoonlijk kom ik in de rui graag op het hok. Ik wacht niet tot na de rui om de duiven te selecteren, want dan zitten ze er allemaal mooi bij! Goede duiven zitten altijd mooi, zelfs tijdens de rui. De rui periode is voor een duif een extra zware belasting. Vandaar dat duiven die iets zwakker zijn of ronduit ongezond de rui ingaan , het soms moeilijk hebben in die periode. Het is niet toevallig, dat uitgerekend in de rui periode duivinnen soms paratyfus doen!

Het is dus een absolute noodzaak dat onze duiven gezond de rui ingaan. Desnoods dit even laten controleren bij uw dierenarts. Gedurende de rui periode hoeft men dan geen medicijnen te geven, want sommige producten kunnen misvormde of getekende pennen opleveren! Bovendien kan men entingen best even uitstellen.

Een schraal rantsoen met veel gerst kan men beter bewaren tot in de winterperiode. De duiven hebben nu behoefte aan voldoende eiwit en vetten of oliën om de veren goed op te kunnen bouwen. Ik meen dat bij de samenstelling van iedere ruimengeling daar wel rekening is mee gehouden.

Zorg voor voldoende grit en mineralen. Overigens is dit een regel voor het ganse jaar. Gelukkig hebben onze duiven nog net iets meer instinct dan wij, en zullen ze zelf wel uitzoeken waaraan ze behoefte hebben, als ze er maar over kunnen beschikken.

Het gebruik van verzorgingsmiddelen kan tijdens de rui eventueel wel. De alom gekende thee is eerder een remedie van vroeger. Hoewel verre van compleet qua samenstelling en omslachtig om aan te maken voor de drukke liefhebber, heeft thee toch bloed zuivende, drainerende en looiende eigenschappen. Mooie, droge mest bij het gebruik van thee is zeker in het begin spectaculair. Het zou echter jammer genoeg wel eens kunnen zijn dat de duiven gewoon van dat spul in het begin minder drinken!

Er zijn ook kant en klare oplossingen in de handel die meteen in het drinkwater kunnen worden gedaan. De samenstelling varieert, maar over het algemeen bevatten deze tonica essentiële aminozuren (cystine en methionine zijn belangrijk), vitamines, sporenelementen, enz…

Er wordt met deze producten dezelfde werking nagestreefd als van thee, en bovendien moet de duif niet diep uit haar reserves gaan putten, voor zover ze reserves van die stof heeft.

Of deze producten strikt noodzakelijk zijn om een gezonde rui te garanderen, blijft de open vraag. Bij de ene liefhebber misschien wel, en bij de andere weer niet. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden!