Selecteer een pagina

Vaccinperikelen.

Het zal je maar overkomen… Ook na het seizoen de gehele herfst en winter de duiven keurig blijven verzorgen, netjes de raadgevingen van je duivenarts opgevolgd, nog een kuurtje gegeven tegen paratyfus voor de kweek, een mooie ronde jongen zien opkomen, de vliegers zitten er al netjes bij, en dus goed geluimd en fluitend bel je naar uw dierenarts om nog een afspraakje te maken om de vliegers te laten enten tegen paratyfus. Mooier kan het toch niet?

En dan… krijg je te horen dat de firma Fort Dodge zowel in Nederland, België als Duitsland zonder Columbovac Paratyfus vaccin zit tot eind april!!! In eerste instantie denk je dat het een geintje is, maar nee hoor. Men heeft het weer voor elkaar gekregen. Op het moment dat iedereen het vaccin nodig heeft, is er geen meer! Dit voor de tweede keer in enkele jaren tijd. Men slaagde er dus niet in om uit het verleden lessen te trekken. Misschien is het wel hoog tijd dat een concurrerende firma ook met een paratyfusvaccin op de markt komt. Dan willen sommige liefhebbers hun duiven enten tegen paratyfus en kunnen ze niet!

De telefoon staat bij mij niet stil van liefhebbers die wanhopig op zoek zijn naar vaccin. Veel van mijn collega’s hebben nooit kunnen vermoeden dat het weer van dat ging zijn dit jaar, en hebben geen of onvoldoende stock ingeslagen om hun klanten te kunnen bedienen. Jammer.

Het spreekt voor zich dat ik eerst mijn eigen klanten ga voorzien van vaccin en daarna zien we nog wel.

Wie aan geen vaccin wist te komen voor het seizoen, kan de vliegers dan maar best enkel nog even kuren tegen paratyfus.

Na dit droevig verhaal wel nog even duidelijk vermelden dat het gaat om het paratyfusvaccin, niet het paramyxovaccin.

 

Examenkoorts.

Het komende weekend staat voor onze nieuwe generatie dopingcontroleurs het examen op het programma. De deelname aan de cursus twee weken terug was dermate, dat we reeds op vrijdagavond zullen moeten beginnen met het afnemen van de proeven. Het is toch verheugend te mogen vaststellen dat ook heel veel van de huidige controleurs inschreven en dus hun taak verder willen zetten.

Deze mensen zijn niet enkel idealistisch ingesteld, maar hebben ook genoegen kunnen vinden in de soms ondankbare job van dopingcontroleur. Hoed af daarvoor. Daarbij zagen we in de les ook nog veel nieuwe gezichten, waaronder ook een vrouwelijk lid. Opnieuw mag ik mijn hoed afdoen. Voor enkele andere mensen kwamen de vooropgestelde data niet uit. Geen nood want er is een behoorlijke kans dat we in het najaar nogmaals de gelegenheid bieden aan die mensen. Misschien ook handig voor de cursisten die nu reeds meededen, maar mindergoed presteerden op het examen.

Ton Ebben en ik zijn ons er wel degelijk van bewust, dat de leerstof niet van de poes is. Zware kost soms voor iemand die zijn opleiding genoot in andere dan wetenschappelijke richtingen. Ook de cursus over rechtspraak was niet mis, maar wel noodzakelijk. Bovendien werden de kandidaten op (slechts) 1 volle dag met de leerstof overgoten.

Al was er gelegenheid om vragen te stellen en werd daar ook dankbaar gebruik van gemaakt. Gelukkig ving ik al talloze positieve reacties op en hadden de cursisten na het spreekwoordelijk krauwen achter de oren de behandelde materie wel interessant gevonden. Nu is het aan hen om alles in te studeren en een goed examen af te leggen. Bedenk echter: willen is kunnen…

Succes!